Влада

Дрони, бронежилети та тепловізори – Нацбанк заборонив ломбардам приймати товари подвійного призначення

3 May 2024, 18:37

Банкам і небанківським фінустановам заборонено приймати в заставу за кредитами фізосіб товари подвійного використання.

Про це 3 травня повідомила пресслужба Національного банку України.

Національний банк заборонив банкам і небанківським фінансовим установам здійснювати активні операції з фізичними особами, предметом забезпечення за якими є товари подвійного використання.

«Йдеться про товари, які можуть бути використані у військових цілях та включені до Єдиного списку товарів подвійного використання в додатку до Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 січня 2004 року № 86 (зі змінами)», - йдеться в повідомленні.

Заборона введена на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 квітня 2024 року «Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі Інтернет», введеного в дію Указом Президента України від 20 квітня 2024 року № 234/2024, з метою сприяння безпеці та стабільності банківської системи, запобігання кризовим явищам у період запровадження воєнного стану.

Відповідні зміни до постанови Правління НБУ від 25 лютого 2022 року № 23 «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп» затверджено постановою Правління Національного банку від 02 травня 2024 року № 51.

Зміни до постанови Правління НБУ від 06 березня 2022 року № 39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації» затверджено постановою Правління Національного банку від 02 травня 2024 року № 53.

Постанови № 51 та № 53 набирають чинності з 04 травня 2024 року.

Довідково:

Товари подвійного використання — окремі види виробів, обладнання, матеріалів, програмного забезпечення і технологій, які можуть бути використані як у цивільних, так і військових цілях. Більш детальне визначення надано у Законі Україні від 20.02.2003 року № 549-IV.

До таких товарів відносяться окремі види сировини, матеріалів, обладнання, а також технології та науково-технічна інформація, які можуть бути застосовані під час створення озброєння та військової техніки;

Повний перелік товарів визначається Кабінетом Міністрів України. Приклади товарів і технологій подвійного призначення включають:

  • GPS-системи;
  • технології нічного бачення;
  • тепловізори;
  • дрони, «Безпілотні літальні апарати» (“БПЛА”), безпілотні “дирижаблі”;
  • бронежилети та компоненти для них;
  • системи зв’язку, обладнання, компоненти та аксесуари.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у ДБР повідомили, що у Житомирській області судитимуть офіцера, який продавав техніку через Інтернет та здавав у місцеві ломбарди. Військовий мав доступ до місця зберігання техніки частини й привласнив 60 камер нічного бачення та 8 тепловізорів різних моделей, частина з яких була придбана за кошти волонтерів. Загальна сума завданих державі збитків сягає 3,2 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 30 червня 2023 року начальника служби логістики однієї з військових частин ЗСУ на Житомирщині викрили на привласненні тепловізорів та камер нічного бачення на загальну суму понад 3 млн грн. Слідство встановило, що старший лейтенант ЗСУ привласнював військове майно у період з жовтня 2022 по березень 2023.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ломбард НБУ Нацбанк банк  
Матеріали по темі